четвъртък, 19 юли 2007 г.

Рибери прие исляма в името на любовта



Франк тръгна от гетото, а сега е милионер в Байерн

Съперниците му викат Квазимодо заради ужасния белег на лицето

Силният морски вятър не спира да вилнее. Във въздуха се носи гадна смрад на риба и урина. Няколко безработни седят пред входа на къщата и пият бира от 10 часа сутринта. Булон-сюр Мер е малък 44-хиляден, пристанищен град в Северна Франция. Тук бедността е жестока, а безработните са над 50%.
По същото време на улица "Зебенер" в Мюнхен милионерите от Байерн се загряват за тренировка. Пред игрището са паркирани лъскави лимузини, а физиотерапевтът приготвя специални фитнес напитки за футболистите. Това са двата свята на Франк Рибери. Звездата на Байерн, която дойде от Марсилия за 25 млн. евро, заяви гордо при представянето си пред германските медии: "Знам откъде идвам"! От следващите редове ще разберете какво е имал предвид.
Рибери е един от малкото щастливци, който е успял да се измъкне от гетото. Неговата звезда изгрява толкова бързо и неочаквано, колкото е и дрибълът му с топката. Преди 3 години играе още в Трета френска дивизия. През 2005 г. удря неговият час и той подписва с турския гранд Галатасарай, а след това поема отново към родината си, където облича екипа на Марсилия.
Германският таблоид "Билд" тръгна по следите на детството на Рибери. "Тук съществува само футболът. Нищо друго.
Беше на

9 месеца, когато проходи

По цял ден риташе топка, която му бе подарък от дядо ни", споделя по-малкият му брат Франсоа. Самият той играе в Калияс и също се надява на голяма кариера като батко си.
Въпреки огромния си талант Рибери на няколко пъти е на косъм да се сбогува с футболната си кариера. Още на 2 годинки преживява тежка автомобилна катастрофа. Разминава се само на косъм от смъртта. Оттогава е и зловещият му белег на лицето. На 16 години той е изхвърлен от футболната академия в Лил заради лоша дисциплина. 5 години по-късно Франк разбива главата на младеж в дискотека.
"Казвал съм му много пъти, че най-големият му проблем е, че не може да си сдържа нервите. По време на тренировка често го наказвах да стои зад вратата и да гони топките, защото е свършил поредната беля", спомня си бившият му треньор Жозе Перейра.

Той е като бомба със закъснител

Рядко човек можеше да излезе на глава с него. Въпреки това му прощавахме повече, отколкото на други деца, защото знаехме какъв талант е. Знаехме много добре, че ако го изгоним, няма да имаме отбор", признава наставникът.
Заради белезите по лицето Франк често става обект на подигравки. Koгато отборът му играе като гост, противниковите играчи го провокират и наричат Квазимодо, а в Турция, докато защитава цветовете на Галатасарай, му лепват прякора Белязаното лице. Според друг треньор от детските години на футболиста Бруно Дюпюи именно

подигравките са дали извънземни сили

на Франк да продължи напред. Още на 13-годишна възраст момчето си повтаря, че ще пробие с цената на всичко.
"Това е фамилна черта", казва бащата на Рибери Франсоа и вдига рамене. В семейната къща в квартал "Рю Емил Ро" навсякъде висят портрети на Франк, неговите двама братя Франсоа и Стефан, както и на сестрата Людвил. Те всички играят футбол като Франк. В къщата няма и следа от лукс. "Продължавам да ставам всяка сутрин в шест, за да отида на работа", признава общият работник. "Взимах Франк с мен на работа.

Лопатата и бормашината го научиха

на някои неща", сигурен е Франсоа. Една снимка, излъчваща семейно щастие, прави най-силно впечатление - Рибери, жена му Уаиба, която е от Алжир, и дъщерята Хизиса. Заради семейството си и в името на любовта Франк приема исляма и получава религиозното име Билал. "Синът ми изучаваше месеци наред Корана. Иначе бащата на жена му никога нямаше да позволи сватбата да се състои", разкрива щастливият баща на звездата на Байерн. В Булон-сюр Мер всички са убедени, че Рибери ще блести и в Байерн. Защото е орисан да върви само нагоре.
(Стандарт нюз,ЧЕТВЪРТЪК,19 Юли 2007)