четвъртък, 5 юли 2007 г.

Западна журналистка, приела исляма, започна работа в ирански тв канал

Британската журналистка Ивон Ридли, която през 2001 г. преживя 11-дневен плен при талибаните в Афганистан, стана водеща на програма по иранския канал Прес ТВ. Тя ще води коментарното предаване „Актуални теми”.

Телевизионният канал Прес ТВ се финансира от иранското правителство и предаваният в него са на английски език. Президентът Махмуд Ахмадинеджад нарече канала „подиум за тези, които уважават истината, за мюсюлманите от целия свят”.

Повече от 30 години Ивон Ридли е работила във водещите британски медии. През есента на 2001 г. тя попадна в плен на талибаните, когато нелегално проникна на територията на Афганистан. По това време Ридли работеше за британското издание „Сънди експрес”. В плен тя прекара 11 дни, след което беше освободена.

През 2003 г. журналистката прие исляма. Но и сега тя не престава да твърди, че религиозните й убеждения не са повлияли на решението й да работи за иранския канал. „Моето предаване има светски характер и моята религия няма към него никакво отношение”, каза Ридли, подчертавайки, че се е уморила от западната пропаганда. Телевизионната водеща твърди още, че предаването й не се цензурира и „че не може да се поставя под съмнение съществуването на свобода на мненията в Иран”
(Mediapool,4 Юли 2007 г.)